torsdag 22 april 2010

Dagens grupp

Facebook lyckas då och då skaka fram ett och annat guldkorn. Det man nu lyckats med är att skapa en grupp som har ett relevant ämne, en humoristisk inställning till det och vars namn inte börjar med den totalt innovationslösa och hjärndöda inledningen "Alla vi som..." Jag talar om gruppen "Brudöverlämnare, nu ska du dö!", som ni hittar här. Lyckas man få mig, som efter AUO1 är tämligen allergisk mot genusfrågor och jämställdhetstjafs, att gilla en grupp som tar upp dessa ämnen har man vunnit.

Faktum är att själva konceptet med brudöverlämning (alltså ritualen där fadern överlämnar bruden till brudgummen vid altaret) är osvenskt. Det är till och med amerikanskt, vilket gör det etter värre. Vidare innebär den symboliskt sett, vilket är det sätt man måste se på dylika ritualer, att en man överlämnar kvinnans liv, kropp, myndighet etc. till en annan. Det rör sig med andra ord om ett omyndigförklarande av kvinnan. "Men så gjorde man ju förr mjäh mjäh mjäh."- Ja, det gjorde man, i England. På den tiden var kvinnor heller inte myndiga förrän de blev änkor, och även då var det svårt för dem att leva ett riktigt liv. I Sverige är det sedan kyrkomötet i Skänninge 1258 bestämt att mannen och kvinnan ska gå tillsammans fram till altaret, för att symbolisera kvinnans fria vilja.

DN publicerade idag en artikel angående detta, som finns här. Tydligen har kronprinsessan med tillhörande toy boy fått för sig att brudöverlämning är en bra idé, och bett pappa kungen att lämna över henne vid altaret. I stort håller jag med artikeln. En dum idé är det, dels politiskt, om man ser det hela rent feministiskt. Eller ekvivalistiskt, om man ska vara petig. Vidare vore det minst sagt oklokt av kungahuset, som ska symbolisera gedigna svenska traditioner (inga uppstudstigheter om att kungaätten härstammar från Frankrike tack, herr Ene och herr Roth) att bryta mot Svenska kyrkans traditioner.

För övrigt anser jag att Stocken bör förstöras.

/Huge

1 kommentar:

Enevroev sa...

Tänker inte gnälla nåt på innehållet i denna. Väl talat!