onsdag 23 december 2009

Svensk humor/musiksmak

" "Vår julskinka har rymt" är en svenskspråkig julsång från 1988, sjungen av Werner och Werner (Åke Cato och Sven Melander) och släppt på singel samma år. Detta blev 1988 års mest sålda singel i Sverige, fastän den utkom sent under året."
- Wikipedia.

http://open.spotify.com/track/1ieq2YaXJBzyJ33fOYvG8W

Vad var det för fel på humorn/musiken/folket under 80-talet?
Nöjesmassakern är ju inte roligt.
Man vill ju bara slå Sven Melander: Delvis för att han är ful och från skåne (no offence Jasmin) men samtidigt för att han är så outhärdligt tråkig.

Men det var humorn det.

Nu till "låten".
Tänkte göra en liten beskrivning av låten, så att ni slipper utstå den.
Den börjar med att det är samplat ett grisgrymtande (inspelat av en människa, jättekul) i takt med kass schlagersyntbakgrund, samt lite bjällror (förmodligen för att få den här jul-feelingen i låten som alla eftersträvar)
Detta håller på i 17 sekunder.
Efter detta börjar Werner & Werner koversera i 20 sekunder med ruskigt dåligt härmad tysk brytning. Dialogen går ut på att de diskuterar huruvida det finns en julskinka i ugnen eller inte.
Den är såklart (tyvärr för mig) inte där och det är ju hemskt då gästerna kommer när som helst!
En av Wernerna kommer på förslaget att gästerna kanske kan få tugga på något annat istället.
Den andra Wernern håller med varpå de unisont drar till med sin catch frase:
"Det går precis lika bra med selleri"

Sedan blir det vers. Och jag dör lite inombords när första raderna kommer:
"NU är julen här, alla tomtarna myser.
Våran lille gris, med sin frånvaro lyser"

Efter det kommer det lite mer dåliga rim samt någon form av manskör innan refrängens första våldtäkt av mina trumhinnor börjar, som får textraderna i versen att framstå som Tears in heaven i jämförelse.
"Vår julskinka har rymt, och släkten kommer om en timma.
Vår julskinka har rymt, hur kan en gris bara försvinna."

Efter det lite mer Hannes-vill-gå-ut-och-mörda-dialog. Sen mer vers som denna gången är ännu värre. Vaddå julskinkan drar till Hawaii (uttalat Havvaj för att det ska rimma på goodbye) med miss piggy? Varför ska jag skratta åt det för, äckliga gubbjävel?

Detta följs av mer refräng, mer brytningsdialog från helvetets väntsal, mer refräng mer refräng som till slut tonas ut till den vackraste tystnaden jag någonsin hört i mitt liv.
Jag tar sakta ur pistolpipan ur min mun och lägger ifrån mig den igen samtidigt som livsglädjen sakta sipprar tillbaka till min lekamen.

Sedan går jag ner och ser till att vår julskinka inte rymmer genom att ge den ett antal bestämda hugg med en kniv.

Kuriosa:
Denna låt blev alltså enligt wikipedia (Som alltid har rätt) den mest sålda singeln i Sverige år 1988, året då jag blev född.
Tack som fan för den Sverige.


//Hannes som önskar en "God" Jul (Tror Huge också önskar det för den delen)

1 kommentar:

Jasmin sa...

SJUKT att jag gått och sjungit på denna låten hela dagen, visserligen för att VI INTE HADE NÅGON JULSKINKA, den var slut i affären igår så jag och min bror var tvungna att korsa stan för att hitta en. Vi gjorde det tillslut iaf, fatta en jul utan julskinka?!?!?!?!?! Tror dock aldrig jag hört den i orginalversion, men uppskattar ändå din sågning. Fett att den var mest sålda singeln -88!

P.S. Jag vet att du älskar skåningar.
P.P.S. Han Werner som inte är Melander hade sin bil i samma garage som vi här i Malmö.
P.P.P.S. GOD JUL!